Luister: tegenwind.

Luister: sinds 1 december heb ik een flexi-job, het was mij lief gevraagd. Ik pak de dagelijkse levering uit en zet de boeken netjes op hun plaats in de winkel.

Met een slakkengangetje fiets ik ernaar toe. Gesteld op rust schuw ik tegenwind, ook al waait het niet. Ook binnen, in wat 42 jaar mijn biotoop is geweest en waarvan ik deze maand lekker kan proeven, krijg ik carte blanche, de eigenaars vertrouwen op mijn ervaring. 

Het is prettig om er klanten tegen het lijf te lopen die ik ken uit de tijd dat ik zelf nog in Turnhout boekhandelde. De meesten zijn nu – net als ik – grootouders, ouwelui, hoewel ik moet oppassen hen en mezelf zo te benoemen.

Zondag ga ik naar Overlezen in de Warande. Het is uitverkocht, maar als sponsor zorgden mijn huidige en tijdelijke werkgevers nog voor een zitje. Peter Terrin en Ann Peuteman zullen er zich laten fileren. Het ontbrak me aan tijd hun boeken gelezen te krijgen, maar ik reken erop dat ze me zullen inspireren. Vooral Peutemans Rebels wil ik lezen. De 75-plussers in haar boek – en daarbuiten ook, sjongesjongetoch, wat doet u weer pietepeuterig – zijn een kapitaal dat we niet mogen verkwanselen. Ik ben benieuwd hoe en waarom we als samenleving onze ouders en grootouders hebben weggezet.

Laatst kwam de verantwoordelijke van de leefgroep waarin Kleindochter verblijft verslag uitbrengen bij mijn dochter die in een rolstoel woont. Dochter keek niet uit naar dat gesprek, “die mevrouw babbelt de hele tijd, ik krijg er geen speld tussen, hoe kan ze dan eens naar mij luisteren?” Ik beloofde haar bij te staan. En inderdaad, die mevrouw babbelde veel, zei een paar keer hetzelfde met telkens andere onbegrijpelijke woorden. Ik keek het een tijdje aan, liet mijn spontaan opgewelde frustraties wegdijen en slaagde er toen zonder moeite in mijn dochter haar zorgenlijstje te laten afvinken. Mevrouw noteerde ijverig terwijl ze zich merkbaar verbaasde over zoveel nieuwe informatie. Dat kon ook niet anders, het was me al een hele tijd opgevallen dat het alle betrokken hulpverleners ontbreekt aan een totaalplaatje. De ene praat vanuit die situatie, de volgende benadert de problematiek vanuit een ander standpunt en geen van allen neemt eens een luchtfoto van de levensloop van dit getraumatiseerde gezin. Overzicht leidt tot inzicht, opperde ik en stelde een multidisciplinair overleg voor: alle partijen aan tafel om van elkaar te leren. Dat was een goed idee, zei de mevrouw. De mevrouw zei dat dat een goed idee was. Laat mij haar citeren: “Dat is een goed idee.” Na een jaar lang bijna wekelijks brabbelend in Kwatboe-Parinees zonder echt luisteren naar de moeder van het meisje waarover je je ontfermt, zei de mevrouw dat het een goed idee was, zo’n overleg. Waarna mij de lust bekroop eventjes ergens bewusteloos te gaan liggen, murw om nog een betere inval te hebben.

Present, but not connected.

In de schitterend gerenoveerde Typistenzaal van de Kunstencampus Turnhout loopt de tentoonstelling Mark Macken Prijs 2022. Het was er warm. Dat kwam niet alleen door de brandende radiatoren. Toch kreeg ik het koud van één beeld: Present but not connected, van Wouter Van de Weygaert. Er zijn, maar niet verbonden. Ontvangt u dat even.

Hoe zal dat zitten met de rebellen van Ann Peuteman? Aanwezig maar niet verbonden mogen zijn?

‘s Nachts dwaal ik gericht in de lichtloosheid van onze bescheiden woonst, op zoek naar verbindingen met luisterende oren, daar moet ik nog een zakje van hebben liggen. Maar ik struikel over een windscherm met gaten, ontstaan na voorbije orkanen – waar ze vandaan kwamen, weet ik niet meer. Wie ik ook niet vind, is Koenraad Goudeseune, rebels bij leven, zichzelf verloren gelegd. Er is op mijn megalomane zolders zoveel zo goed verstopt, maar Dood zou hem op 9 december 2020 ook hier gevonden hebben. Afwezig, Koenraad, wel verbonden, zo kan het ook.

Het lot is mij een keer goedgezind, de tegenwind blaast me naar bed, naar haar.  Ze dekt me toe, mijn vrouw hoeft daarvoor niet wakker te worden.

Auteur: Mark Verstraelen

Post-actief boekverkoper. Krabbelt zelf ook wat.

Eén gedachte over “Luister: tegenwind.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: